Over negatief zelfbeeld

Laag zelfbeeld

Hier wilde ik een extra pagina aan wijden, omdat het zoveel gebeurt en er zo weinig mee wordt gedaan! Bij een negatief zelfbeeld horen gedachten als ik ben waardeloos, lui, lelijk, dom of saai.

Soms gaat het zover dat je niet eens meer de positieve eigenschappen van jezelf weet. Als je dit beeld over jezelf hebt, heb je het misschien vroeger of zelfs nu wel eens gehoord en heb je je het eigen gemaakt. Dit is te behandelen met een combinatie van cognitieve gedragstherapie en EMDR.

We gaan samen kijken wat het bij jou precies inhoudt. Daarna gaan we samen kijken hoe jij jezelf zou willen zien, dus alleen positieve gedachten. Deze lijst gaan we met een mooi woord Positieve Cognitieve woorden/zinnen verankeren. Dit doen we door het voorlezen van deze woorden/zinnen en piepjes in de oren te laten horen.

Als we de lijst drie keer hebben doorgewerkt stoppen we en gaan we nog een Body check doen of geen spanningen meer in je lichaam hebt. Dit doen we door de therapeut jouw gedachten naar elk lichaamsdeel van jou te laten gaan en te voelen of daar nog spanningen zitten. Zo niet sluiten we de sessie, de meeste mensen vinden het een heel vreemde maar fijne behandeling. Vaak voelen ze zich na een sessie al beter. Maar om het echt te laten beklijven zijn er toch wel drie sessies nodig.